Maltipoo: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Maltipoo: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

De Maltipoo is een hond met een enorm hoog aaibaarheidsgehalte. De trouwe ogen, de zachte vacht en het kleine formaat maken van dit hondenras een absolute familiefavoriet en geheel terecht.

De Maltipoo heeft namelijk het ideale karakter voor een huisdier. Hij is trouw, lief, sociaal en extravert. Dat maakt deze hond een echte allemansvriend.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Maltipoo

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

7. Beweging en activiteit

8. Gezondheid

10. Veelgestelde vragen over de Maltipoo

Over de Maltipoo

InfoDe Maltipoo is vriendelijk, sociaal, trouw, extravert en intelligent
Grootte20 tot 30 cm
Gewicht4 tot 8 kg
LeeftijdEen Maltipoo kan wel 15 jaar oud worden
KarakterIntelligent, sociaal, trouw, vriendelijk, extravert
KleurWit, zwart, goud, grijs, abrikoos en crème
VachtLos en golvend, recht en zacht of strak en krullend
Aanschaf€ 1.000,- tot € 2.000,-

Geschiedenis

De Maltipoo is een vrij nieuw hondenras. Het is een kruising tussen een Poedel en een Maltezer. De Maltipoo is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren negentig.

De bedoeling was om een huisdier te fokken dat zeer geschikt was als gezelschapsdier en bovendien hypoallergeen was.

Qua karakter voldoet de Maltipoo helemaal aan deze eigenschappen, al is men er nog niet over uit of de Maltipoo echt geschikt is voor mensen met een allergie.

Uiterlijk

De Maltipoo is ontzettend herkenbaar vanwege het schattige uiterlijk. Het zijn kleine honden die niet hoger worden dan 20 tot 30 centimeter en niet meer wegen dan 4 tot 8 kilo.

De vacht kan variëren van recht en zacht tot los en golvend en zowel wit, zwart, goud, grijs, abrikoos of crème gekleurd zijn. Een hond van dit ras kan effen van kleur zijn, maar de vacht kan ook tweekleurig zijn.

De oren van deze hond zijn lang en hangen omlaag en geven hem de kenmerkende lieve, knuffelige en onschuldige uitstraling.

Ondanks het hoge knuffelgehalte is de Maltipoo een atletische hond. Hij heeft sterke pootjes en een sportieve, slanke bouw.

Karakter

De Maltipoo heeft in zijn korte bestaanstijd een behoorlijke reputatie opgebouwd. Hij staat bekend als een echte familiehond: knuffelig, sociaal, loyaal en extravert.

Ondanks zijn knuffeligheid is hij erg actief en energiek en een leuke speelkameraad. Maltipoos zijn bovendien erg intelligent en daarom goed te trainen.

Dat is belangrijk, vooral bij puppy’s, omdat je zo werkt aan een goede band en goede gehoorzaamheid.

Deze hond heeft misschien geen prooi- of jachtdrift, maar voor een goede verstandhouding en sociale omgang in de publieke ruimte is een cursus zeker te adviseren.

Opvoeding en socialisatie

De Maltipoo is een hond die makkelijk te socialiseren en op te voeden is. Hij is trouw en intelligent en dat maakt hem leergierig en in staat om nieuwe informatie snel op te pikken.

Toch is het belangrijk om hem te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving en nieuwe huisgenoten. Door een goede socialisatie en opvoeding, eventueel aangevuld met cursussen, leert jouw hond goed te gedijen in de nieuwe omgeving.

Alhoewel een hond van dit ras makkelijk in de omgang is, zijn er wel enkele zaken waar je als baasje van op de hoogte moet zijn. Zo kan de trouw en aanhankelijkheid van dit ras ook een keerzijde hebben.

De honden staan erom bekend verlatingsangstig te kunnen zijn. Als het baasje van huis is, kan de hond erg onzeker worden.

Het resultaat is veel geblaf en mogelijk vernielde spullen in huis. Vooral buren kunnen een alleen gelaten Maltipoo vaak niet waarderen.

Heb je net een nieuwe Maltipoo pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Maltipoo pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Een Maltipoo wordt vaak omschreven als een zeer gemakkelijke hond, zowel in de omgang als in de verzorging.

Natuurlijk is het wel belangrijk om jouw hond goed te verzorgen en voldoende voeding en vocht te geven, maar hij heeft geen speciale wensen of buitenissige handleiding.

De vacht van deze hond zal dagelijks tot wekelijks geborsteld moeten worden om klitten te voorkomen. Dit is uiteraard helemaal geen straf: de vacht is heerlijk zacht en, bij goed onderhoud, makkelijk doorkambaar.

Omdat hij geen graver, jager, zwemmer of ravotter is, zal zijn vacht niet snel heel vuil worden. Zorg er echter wel voor dat jouw hond regelmatig naar de trimsalon gaat om de vacht bij de knippen en te verzorgen.

De Maltipoo verhaart weinig en hierdoor is de hond soms geschikt voor mensen met een allergie.

Het is belangrijk om jouw hond de juiste voeding te geven. Dit is voeding die past bij zijn leeftijd, gesteldheid, gewicht en situatie.

Stem de voeding dus af op de groeifase van jouw hond zodat hij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Wees zuinig met tussendoortjes.

Beweging en activiteit

De Maltipoo is een aanhankelijke en vriendelijke hond, maar heeft wel veel energie. Het is daarom belangrijk om regelmatig een blokje om te gaan zodat hij zijn energie kwijt kan.

Je kunt prima een hond van dit ras in huis nemen als je klein behuisd bent, maar ga zeker een paar keer per dag naar buiten.

Vanwege zijn intelligentie kun je allerlei leuke spellen spelen met hem, zowel binnenshuis als buitenshuis. Zo houd je hem fysiek en mentaal gezond. Leuke spelletjes om samen te spelen zijn apporteren en touwtrekken, maar je kunt hem ook heel goed training voor trucjes en commando’s.

Gezondheid

De Maltipoo is het resultaat van een fokprogramma gericht op een vriendelijke, hypoallergene en gezonde hond. Door de kruising van een Maltezer en een Poedel is de genenpoel meer divers dan bij rasechte honden.

Hierdoor is dit een relatief gezond ras. Maar ook deze hond heeft nog genetische aanleg voor bepaalde aandoeningen. Het is raadzaam om hier als baasje tijdig van op de hoogte te zijn.

Progressieve retina atrofie

Maltipoos hebben aanleg voor progressieve retina atrofie (PRA). Bij deze aandoening wordt het netvlies progressief slechter. Hierdoor kan de hond geleidelijk aan steeds slechter zien tot hij geheel blind is.

Het is een nare aandoening waar je als baasje alert op moet zijn. Begint jouw hond ‘s avonds slechter te zien of loopt hij vaker tegen dingen aan? Breng dan zeker een bezoek aan de huisarts.

Patella Luxatie

De Maltipoo heeft een verhoogd risico op problemen met de patella, net als de Maltezer. Een patella luxatie heeft verschillende gradaties en kan loopproblemen en zelfs kreupelheid veroorzaken.

Bij deze aandoening verplaatst de knieschijf zich naar de binnen- of buitenzijde van de knie. De knie kan niet meer goed worden gebruikt, met alle gevolgen van dien.

Shaker dog syndroom

Een Maltipoo heeft ook een erfelijke aanleg op de neurologische aandoening Shaker dog syndroom. Bij deze aandoening is er te weinig myeline aanwezig in de zenuwen. Prikkeloverdracht wordt bemoeilijkt en hierdoor kunnen tremors optreden. Vooral bij opwinding of spanning kunnen de poten en de kop van de Maltipoo gaan trillen.

Andere aandoeningen

Andere veelvoorkomende aandoeningen bij deze honden zijn epilepsie, de ziekte van Legg-Calve-Perthes (LCP) en portosystemische levershunt (PSS). Hij heeft heeft bovendien een verhoogde gevoeligheid voor huidproblemen en kans op allergieën. Veelvoorkomende allergieën bij honden zijn onder andere een allergie voor graszaad, huisstofmijt en graan.

Aanschaf en kosten

De Maltipoo is dan misschien geen raszuivere hond, hij is wel enorm populair en geliefd. Hierdoor ligt de aanschafprijs van een hond van dit ras vrij hoog. Houd zeker rekening met een prijs van € 1.000,- tot € 2.000,- bij de aanschaf van dit ras bij een legitieme fokker.

We benadrukken specifiek de legitieme fokker hier omdat het heel belangrijk is om honden aan te schaffen bij een betrouwbare partij. Je kunt als consument goedkoper uit zijn bij een verkoper via Marktplaats of via via, maar dit doet de markt geen goed.

Niet-officiële fokkers hebben vaak niet de kennis en kunde om een hond van dit ras gedegen de fokken en op te voeden. Het resultaat is een getraumatiseerd huisdier met gedragsproblemen, een slechte opvoeding en diverse gezondheidsproblemen. Bovendien kun je bij niet-officiële fokkers nooit zeker zijn van de afkomst van jouw huisdier.

Als je deze hond aanschaft via een officiële fokker ben je verzekerd van een hond die uit een goed nest komt, goed is gesocialiseerd en voldoende zorg en aandacht heeft gehad.

Bovendien heeft de fokker inzicht in de stamboom van de hond en krijg je zo op voorhand al kennis over eventuele genetische aandoeningen in de familie.

Andere kosten

Wees voorbereid op de nodige kosten bij de aanschaf van een huisdier. Een hond is tenslotte niet goedkoop en vereist een goede investering qua tijd en geld. De maandelijkse kosten voor een gemiddelde hond worden geschat op € 50,-.

Dit bedrag is inclusief voeding, speeltjes en verzorging, maar hierin zijn de kosten voor de trimsalon, de uitlaatdienst en mogelijk medische kosten voor de hond niet verwerkt.

Is jouw hond ziek of ontwikkelt hij een aandoening? Dan is het verstandig om een spaarpotje te maken voor de medische kosten in de toekomst.

Deze kunnen namelijk flink oplopen. Een zorgverzekering voor jouw hond is daarbij ook geen overbodige luxe.

De Maltipoo is een makkelijke hond, maar een cursus of training hier en daar is nooit weg. Zo werken jullie samen aan gehoorzaamheid, behendigheid en goede communicatie

Een puppycursus is gemiddeld € 20,- per les, maar overige programma’s kunnen duurder uitvallen. Doe hier goed onderzoek naar en ontdek van welke cursussen jullie het meest profijt zullen hebben.

Veelgestelde vragen over de Maltipoo

De Maltipoo is een fantastische hond waar iedereen in het gezin direct verliefd op zal worden. Met bovenstaande informatie zijn jullie goed voorbereid op de zorg voor deze lieve en vrolijke hond.

Heb je nog vragen? Kijk dan snel of jouw vraag wordt beantwoord in ons overzicht van veelgestelde vragen over de Maltipoo.

Is de Maltipoo een goede waakhond?

De Maltipoo is een echte allemansvriend. Hij voelt zich snel thuis bij iemand en is vrolijk en extravert. Dit zijn geen eigenschappen die goed passen bij een waakhond. Toch kan deze hond best hard blaffen, vooral bij afwezigheid van zijn baasje. Het blijft echter vaak bij blaffen.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Maltipoo?

Omdat de Maltipoo nog een relatief nieuw hondenras is, wordt deze nog niet erkend door de FCI en andere brancheverenigingen. Er zijn echter wel nog steeds veel fokkers actief om de Maltipoo op de kaart te zetten en erkend te krijgen.

Is de Maltipoo geschikt voor gezinnen met kinderen?

De Maltipoo kan goed overweg met mensen, zowel grote als kleine mensen. Dat maakt de Maltipoo een ideale hond voor het gezin. Toch is het belangrijk om de eerste wenperiode alert te zijn op eventuele problemen. De Maltipoo houdt er niet van als er over zijn grens wordt gegaan en hij kan soms onverwacht fel uit de hoek komen.

Is de Maltipoo geschikt voor ouderen?

Ouderen die graag gezelschap hebben van een hond zullen in de Maltipoo een fijne vriend vinden. Door het gemoedelijke karakter en het weinige onderhoud is de Maltipoo een ideale kompaan voor ouderen. De hond zal uiteraard een paar keer per dag moeten worden uitgelaten, maar daarnaast is hij al snel tevreden in huis, zelfs als dit een kleine woning is zonder tuin.

Wat zijn mogelijke gedragsproblemen bij de Maltipoo?

Er zijn verschillende redenen waarom honden gedragsproblemen kunnen ontwikkelen. Een slechte opvoeding, geweld, stress, een bedreiging of een traumatische jeugd zijn slechts enkele redenen dat honden gedragsproblemen kunnen ontwikkelen. De Maltipoo is doorgaans geen problematische hond, maar kan onder bepaalde omstandigheden best gedragsproblemen ontwikkelen. Veel geziene problemen bij Maltipoos zijn overmatig blaffen, vernielzucht en bijten.

Kun je hardlopen met een Maltipoo?

Ben je erg sportief en op zoek naar een maatje om mee te hiken, fietsen of mee hard te lopen? Dan is de Maltipoo waarschijnlijk niet de juiste hond voor jou. De Maltipoo is erg extravert en energiek, maar door zijn gemoedelijkheid en korte pootjes houdt hij het liever bij rustige wandelingen en spelletjes in het park.

Is een Maltipoo hypoallergeen?

Voor mensen met een allergie voor hondenharen of -huidschilfers is een huisdier vaak niet weggelegd. Gelukkig zijn er bepaalde hondenrassen waar men wel goed op reageert. De Maltipoo is een soort hond waar mensen met een allergie vaak wel goed bij in de buurt kunnen zijn. De vacht verhaart niet snel en dat zorgt voor minder allergische klachten.

JeMaltipoo (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeMaltipookunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameMaltipoo van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Maltipoo puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

1 Reacties

  1. wij zijn op zoek naar een maltipoo pup wie kan ons helpen met deze zoektoch?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Maltipoo: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 6354

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.