TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (2024)

TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (1)

De elektrische Mazda MX-30 is een leuke, sympathieke auto. Alleen is-ie allesbehalve praktisch. En dan met name vanwege zijn kleine accupakket. De MX-30 R-EV heeft een nóg kleinere batterij, maar combineert die met een eigenwijs Mazda-trucje. Zo wordt de actieradius ruim drie keer zo groot ...

We rijden over een provinciale weg in Zuid-Duitsland en kijken uit op een rustgevend dashboard, waarbij het infotainmentscherm nu eens niet de kapsones van een bioscoop heeft. Met zijn aankleding van wolachtige stof, kurk en zacht (kunst)leer, doet het interieur van de Mazda MX-30 bijna knus aan. De besturing is direct en communicatief, de elektromotor zoemt bescheiden op de achtergrond. Hoewel het onderstel vrij stevig is, is er geen onvertogen rammel te horen. Zelfs niet wanneer we over de kinderkopjes in het oude centrum van Augsburg rijden.

Volg alle Mazda-berichten op autoreview.nl via onze gratis nieuwsbrief!

Mazda MX-30 actieradius gestegen tot 680 kilometer

Dit wordt een relaxte rit, want we weten ook dat het bereik van deze nieuwe MX-30 R-EV geen 200, maar tot wel 680 kilometer bedraagt! Wie nu denkt dat de Japanners een baanbrekende batterij-ontdekking hebben gedaan, moeten we teleurstellen. Zoals wel meer fabrikanten dat doen, heeft Mazda van de MX-30 een plug-in hybride gemaakt – maar dan wel anders dan anders.

TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (4)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (5)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (6)

Rotatiemotor als generator

Om te beginnen is de MX-30 R-EV is geen parallel-, maar seriehybride. De verbrandingsmotor dient alleen om de generator voor het accupakket aan te drijven, terwijl alleen de elektromotor zijn kracht naar de voorwielen stuurt. Pioniers als de BMW i3 met range extender en de eerste Opel Ampera deden het ook op die manier. Maar toch ook weer niet …

Lees ook Waarom Mazda een geflopte motor in de nieuwe Mazda MX-30 hangt

Mazda zet bij de MX-30 R-EV namelijk geen traditionele viertaktmotor in om de elektromotor van energie te voorzien, maar een rotatiemotor. Dat het merk voor dit ­concept kiest, komt niet uit de lucht vallen. Mazda heeft een lange geschiedenis met de rotatiemotor, ook bekend onder de naam wankelmotor. Niet omdat-ie wiebelt, maar omdat hij werd uitgevonden door Felix ­Wankel.

TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (8)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (9)

2 miljoen Mazda's met rotatiemotor

De ‘wankel’ leek eind jaren 60 de motor van de toekomst, maar al snel kwamen er diverse kinderziekten aan het licht. Mede hierdoor werd de aanvankelijk bejubelde NSU Ro80 een commerciële flop. Nadat Mazda de licentie van Wankel had gekocht, maar het concept een slecht imago kreeg, gingen de Japanners zelf spreken van de rotary engine, of ‘rotatiemotor’. Mazda schaafde decennialang aan de olie-afdichtingen en verbeterde de efficiëntie. Tot 2011 liepen er zo’n 2 miljoen Mazda’s met rotatiemotor van de band, waarvan de Mazda RX-8 de laatste was. Tot nu …

TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (10)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (11)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (12)

Hoezo trillingvrij?

We vervolgen onze mobiele zen-ervaring in de Mazda MX-30, al is het gedaan met de rust wanneer we het gaspedaal even flink intrappen. Een rotatiemotor mag vanwege zijn compacte afmetingen en lage gewicht dan ­uitermate geschikt zijn als range extender, van de beroemde trillingvrije loop merken we niet veel. Onder belasting voelen en horen we hem flink knorren. Zonder dat de auto er nu als een getergd wild zwijn ­vandoor knalt.

TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (13)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (14)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (15)

“De Mazda MX-30 is een klein crossovertje, maar weegt evenveel als 10 sumoworstelaars.”

De honderdsprint van 9,1 seconden is vlot genoeg, maar we slaan er niet steil van achterover. Al is dat niet te wijten aan de 0,8-liter grote, 75 pk sterke eenschijfs rotatiemotor. Want hoe die ook zijn best doet, meer dan de 170 pk van de elektromotor gaat er niet naar de voorwielen. Dat lijkt heel wat voor een 4,40 meter lang crossovertje, maar de MX-30 weegt evenveel als 10 sumoworstelaars (1778 kg).

TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (16)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (17)

Verbruik Mazda MX-30 R-EV

We nemen gas terug en de rotatiemotor komt weer tot rust. Terwijl we verder ­zoemen, zien we dat het gemiddeld benzineverbruik van 1,0 l/100 km (1 op 100) door het snelle tussenstukje flink is opgelopen. Tja, rotatiemotoren staan niet bekend om hun matige drinkgewoonten. Al is het eenschijfs exemplaar in de MX-30 R-EV volgens Mazda efficiënter dan ooit. Dat is te danken aan directe benzine-inspuiting en de hoge ­compressieverhouding (11,9:1). Zet je de maximale actieradius van 680 kilometer echter af tegen het bereik van de elektro­motor (85 tot 110 km) en de inhoud van de tank (50 liter), dan is de rotatiemotor nog altijd behoorlijk dorstig.

TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (18)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (19)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (20)

Naar wens uitstootvrij rijden

Als je rustig wegrijdt en de batterij is vol, is de rotatiemotor in ruste. Naarmate de rit vordert en de stroomreserve slinkt, zul je steeds vaker het rotorsymbooltje op het instrumentenpaneel aan zien floepen. Dat wordt akoestisch ­begeleid door het typische rotatiemotorgeluid. In de Charge-modus hoor je dit constant, omdat de rotatiemotor het accupeil dan op het actuele niveau houdt. Dat doe je als je zeker wilt weten dat je verderop in de stad de EV-stand kunt kiezen om uitstootvrij te rijden. In de Normal-stand maakt de ­techniek zijn eigen keuzes, die vooral op optimale efficiëntie gestuurd worden.

TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (21)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (22)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (23)

Mazda MX-30 R-EV is geen zuinigheidswonder

Tijdens een vlotte rit over Duitse binnenwegen varieerde onze snelheid tussen de 50 en 100 km/h. Daarbij slurpte het rotatiemotortje ongeveer 2,5 liter benzine per 100 kilometer weg (1 op 40), maar toen we op de autobahn tussen de 120 en de topsnelheid van 140 km/h reden, steeg het gemiddelde tot 4,1 l/100 km (1 op 24,4). Dat maakt de Mazda MX-30 niet meteen tot een schrikbarende zuipschuit, maar een zuinigheidswonder is het evenmin.

Snelladen met maximaal 36 kW

Hoe dan ook, als je zelden langere ritten maakt, kalm rijdt en zo veel mogelijk stekkert, hoef je bijna nooit te tanken. Over dat stekkeren gesproken: aan een 11 kW-drie­faselader gaat de 17,8 kWh grote batterij in zo’n 50 minuten van 10 naar 80 procent. 'Snelladen' doet-ie met maximaal 36 kW en dan heb je 25 minuten de tijd om je social media te updaten en je koffie met gebak naar binnen te werken.

TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (24)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (25)
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (26)

Onpraktisch voor achterpassagiers

Met de nieuwe aandrijflijn is de Mazda MX-30 een stuk praktischer geworden. Maar verder is de auto helemaal zichzelf gebleven, inclusief zijn leuke, maar onpraktische carrosserie. De wijd openslaande voorportieren heten de voorste inzittenden warm welkom. Daarentegen worden achterpassagiers minder gastvrij onthaald. Zo kun je pas via de suicide doors naar binnen, als eerst de voorportieren opengemaakt zijn.

“Wie soepel de achterbank weet te bereiken, is medaillemateriaal voor het WK turnen.”

Als je vervolgens soepeltjes de achterbank weet te bereiken, ben je óf jonger dan 18 jaar, óf je bent medaillemateriaal voor het volgende WK turnen. Wij constateren na een moeilijke lenigheidsoefening dat de beenruimte achterin karig is en de hoofdruimte evenmin overhoudt. De kofferbakinhoud van 361 liter is in dit segment geen uitschieter, maar wel ruim voldoende.

TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (27)

Prijs Mazda MX-30 R-EV

De Mazda MX-30 R-EV is er vanaf 36.990 euro. Daarmee is-ie 500 euro duurder dan de volledig elektrische MX-30 EV met de Prime-Line-uitrusting. Bovendien grijp je naast de aanschafsubsidie van 2950 euro. Wie verliefd is op de MX-30, zal zich daardoor niet laten weerhouden. Dat de stekkerhybride wél een goed bereik heeft, is veel belangrijker. Met zijn andere onpraktische trekjes zul je moeten leren leven – zoals ook het trekgewicht van 0 kilogram.

Lees ook Benzine vs. elektrisch: test Mazda CX-30 en Mazda MX-30 - wat is de beste koop?
TEST: Mazda MX-30 R-EV - actieradius met deze bijzondere truc omhoog naar 680 kilometer (2024)

FAQs

How many miles per gallon does the mx30 R EV get? ›

Road tests
Model:Mazda MX-30 R-EV Makoto
0-62mph:9.1 seconds
Top speed:87mph
EV range:53 miles
Economy:282.5mpg
5 more rows
Oct 25, 2023

How long does the Mazda MX-30 battery last? ›

According to EPA estimates, the Mazda MX-30 can drive for 100 miles2 on a fully charged battery. This range is specially designed for local trips in your city life, as according to the brand, the average American drives an estimated 30 miles daily.

How much horsepower does the Mazda MX-30 R EV have? ›

It's still a single-motor, front-wheel-drive car, but Mazda has upped its power from 143 horsepower to 168 horsepower, which, despite the R-EV's extra weight, shaves six-tenths off the sprint time from 0 to 62 mph; it drops to 9.1 seconds.

Is the Mazda MX-30 reliable? ›

All MX-30 R-EVs come with a three-year/60,000 miles warranty, plus an eight-year/100,000-mile warranty specifically for the drive battery. Mazda did well as a brand in the 2023 What Car? Reliability Survey, finishing in 13th place out of 32 car manufacturers – below Kia, but above Peugeot, Citroen and Volkswagen.

What is the real range of the Mazda MX-30? ›

A range of about 105 miles is achievable on a fully charged battery. The actual range will however depend on several factors including climate, terrain, use of climate control systems and driving style. For example: sustaining high speeds in cold weather could result in a range of around 75 mi.

Is Mazda MX-30 EV a hybrid? ›

The Mazda MX-30 is a subcompact crossover SUV produced by Mazda and sold as a battery electric (BEV), plug-in hybrid (PHEV) or mild hybrid (MHEV) variant.

How much is a battery for the Mazda MX-30? ›

Car battery prices are from $129 and the average battery cost is around $219. You can get prices for all the batteries that fit your MAZDA MX-30 using our Registration search. You can also text or call us to find how much it costs to replace the battery in your .

How long do Mazda hybrid batteries last? ›

Hybrid batteries are designed to last a significant period, typically for up to 150,000 miles or 15 years, depending on various factors.

What is the top speed of the Mazda MX-30 electric? ›

The Mazda MX-30 is front wheel drive and can accelerate from 0 to 62 miles per hour in 9.7 seconds. The top speed is 87 mph.

Why does Mazda MX-30 have a small battery? ›

The size of the high-voltage battery mounted beneath the floor was carefully chosen to minimise CO2 emissions throughout its life cycle, from resource extraction through to battery disposal.

Where is the Mazda MX-30 built? ›

HIROSHIMA, Japan - Mazda Motor Corporation announced that, on June 22, the company started mass production of the European model of the MAZDA MX-30 e-SKYACTIV R-EV at Ujina Plant No. 1 in Hiroshima City.

What is the safety rating on a Mazda MX-30 EV? ›

WASHINGTON, April 8, 2022 /PRNewswire/ -- Mazda North American Operations (MNAO) announces the 2022 Mazda MX-30, the company's first battery electric vehicle, has received 5-star ratings in frontal and side crash tests, and a 5-star Overall Vehicle Score from the National Highway Traffic Safety Administration's (NHTSA) ...

What car is similar to Mazda MX-30? ›

Cars similar to 2022 Mazda MX-30
  • 2022 Mazda MX-30.
  • 2022 Hyundai Kona Electric.
  • 2022 Nissan Leaf.
  • 2022 MINI Cooper.
  • 2021 Volkswagen ID.4.
Jan 30, 2022

How much does a Mazda MX-30 cost? ›

Pricing and Which One to Buy

The price of the 2023 Mazda MX-30 starts at $35,485 and goes up to $38,395 depending on the trim and options. The MX-30 is offered in base and Premium Plus trims.

How many miles does a Mazda 30 last? ›

A well-maintained 2021 Mazda CX-30 can last around 200,000 miles, which is a bit shorter than the Toyota C-HR.

What is the range of the 2024 Mazda MX-30 EV GS? ›

The 2024 Mazda MX-30 GS FWD AT has a 35.50-kWh & Lithium Ion battery that offers a range of up to 161.00 km per charge under ideal conditions.

How many miles per gallon does a BMW 3 Series electric get? ›

The 2024 BMW 330e is significantly more fuel-efficient than the standard 330i thanks to its plug-in-hybrid powertrain. The 330e gets 68 to 73 MPG-equivalent in combined city/highway driving in Electric/Hybrid mode and 26 to 27 mpg combined in Gas/Hybrid mode.

How many miles per kWh does the mx30 get? ›

Officially you can get 124 miles out of the Mazda MX-30 on a full charge. So far, I'm getting closer to 110 miles in warm weather and mainly urban driving, which equates to about 3.3 miles per kWh.

Which EV gets 500 mile range? ›

Stellantis' new EV platform will allow for 500 miles of range and 0-62mph in two seconds | Top Gear.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 5627

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.