Review - Mazda CX-80 (2024) - Nieuwe zevenzitter plug-in hybride (2024)

Twee jaar geleden stonden we voor het eerst naast de Mazda CX-60, een indrukwekkende SUV die zich toen de grootste en krachtigste Mazda ooit mocht noemen. Maar die titel verliest hij nu aan de Mazda CX-80, het nieuwe vlaggenschip van Mazda.

Mazda CX-80

Vanaf het najaar kunnen grote Nederlandse gezinnen eindelijk weer in een Mazda stappen met drie zitrijen: de Mazda CX-80. Het Japanse merk begint op 7 mei met de voorverkoop van de grote SUV, die met een vanafprijs van 62.390 euro zo’n vier mille duurder is dan de Mazda CX-60.

Met bijna vijf meter lengte en een wielbasis die 25 cm langer is dan die van de CX-60, is de nieuwe toevoeging aan de Mazda-familie een indrukwekkende verschijning. De extra lengte vertaalt zich naar meer interieurruimte, waardoor passagiers meer comfort en bewegingsvrijheid ervaren dan in de toch al niet kleine CX-60.

Bescheiden

De derde zitrij is natuurlijk waar het vooral om gaat bij de CX-80. Bij Mazda suggereren ze dat er genoeg ruimte is voor personen tot zo’n 1,70 meter. De Japanners zijn, zoals wel vaker, zeer bescheiden. Wij zitten met onze gemiddelde Nederlandse lengte namelijk verrassend goed achterin. Kinderen zullen er dus al helemaal niet in de knel komen te zitten. Mazda heeft slim twee USB C-aansluitingen achterin geïnstalleerd, zodat de kleintjes daar urenlang naar tekenfilms kunnen kijken op hun tablets. Met vier bekerhouders op de derde zitrij zullen ze ook niet snel dorst krijgen.

Komen de achterste passagiers toch knieruimte tekort, dan kun je de achterbank tot twaalf centimeter naar voren schuiven of de hoek van de bankleuning aanpassen. De CX-80 is ook leverbaar met twee aparte captains seats gecombineerd met een middenconsole of een doorloop naar de derde rij.

Review - Mazda CX-80 (2024) - Nieuwe zevenzitter plug-in hybride (1)

Verschillen

Aan de voorkant is het overigens lastig te zien of je met een CX-60 of CX-80 te maken hebt. Het ontwerp behoudt daar de kenmerkende stijl van Mazda, maar de zij- en achterkant van de CX-80 heeft een uniek karakter, met een andere D-stijl, die fraai is vormgegeven met een bijzonder gevormd stuk aluminium. Uiteraard is er ook een extra ruit voor de achterpassagiers. De bagageruimte biedt met alle zitrijen omhoog plek aan 270 liter aan spulletjes. Met de derde zitrij plat zit je op 680 liter, wat ruim 100 liter meer is dan in de CX-60.

Review - Mazda CX-80 (2024) - Nieuwe zevenzitter plug-in hybride (2)
Review - Mazda CX-80 (2024) - Nieuwe zevenzitter plug-in hybride (3)

Musubu-stiksels

De CX-80 neemt het interieur van de CX-60 haast volledig over. Dat is goed nieuws, want er zijn weinig auto’s die een mooier interieur hebben. Het interieur biedt een ruimtelijk gevoel dankzij het doorlopende design van het instrumentenpaneel naar de portierbekleding. De Takumi-uitvoering voegt een vleugje luxe toe met witte nappalederen bekleding, esdoornhouten sierdelen en verfijnde Japans Musubu-stiksels.

Review - Mazda CX-80 (2024) - Nieuwe zevenzitter plug-in hybride (4)

Technologie:

Mazda heeft niet bespaard op technologische snufjes in de CX-80. Het 12-inch infotainmentsysteem, compatibel met Apple CarPlay en Android Auto, biedt goede connectiviteit. Het geavanceerde systeem dat automatisch stoelpositie, stuurpositie en spiegels aanpast aan de bestuurder is handig als je de auto regelmatig deelt met een andere bestuurder.

Met Alexa spraakbediening kun je eenvoudig verschillende functies bedienen, van muziek tot airconditioning, met spraakopdrachten. Volgens Mazda is dit een stuk veiliger dan tijdens het rijden een scherm bedienen met je vingers. Daar kunnen we ze alleen maar gelijk in geven. Een tweede achteruitrijcamera, die op de trekhaak gericht is, vergemakkelijkt het koppelen van een caravan of aanhangwagen aanzienlijk. Het trekgewicht is, net als bij de CX-60, indrukwekkend: 2.500 kilogram.

Review - Mazda CX-80 (2024) - Nieuwe zevenzitter plug-in hybride (5)

Plug-in Hybride

De CX-80 wordt alleen leverbaar als een plug-in hybride in Nederland, met dezelfde aandrijflijn als zijn kleinere broer, de CX-60. De combinatie van een 2,5-liter viercilinder motor met een elektromotor levert prima prestaties op: 327 pk en 500 Nm koppel. Het vermogen gaat naar alle vier de wielen. Met een achttrapsautomaat accelereert de CX-80 van 0-100 km/u in slechts 6,8 seconden, met een topsnelheid van 195 km/u. Het 17,8 kWh accupakket biedt een elektrisch bereik van 53 km.

Prijzen Mazda CX-80

Mazda introduceert vijf uitvoeringen van de CX-80.

Exclusive-Line: Deze uitvoering biedt onder andere 20-inch lichtmetalen velgen, led-koplampen, een 12,3-inch TFT-kleurentouchscreen, een zwart stoffen interieur, Climate Control in drie zones en led-interieurverlichting op drie zitrijen. Optioneel zijn verschillende pakketten beschikbaar, zoals het Convenience & Sound Pack, het Driver Assistance Pack en het Comfort Pack. De instapversie van de CX-80 is er vanaf 62.390 euro.

Homura: Deze sportieve variant start vanaf 68.640 euro is biedt extra uitrusting zoals 20-inch lichtmetalen zwarte velgen, adaptieve led-koplampen, sportieve bumpers en met een zwart Nappa lederen interieur, straalt de Homura kracht uit. Optioneel zijn het Panoramic Pack en Convenience & Sound Pack beschikbaar.

Homura Plus: Voor 72.690 euro krijg je de Homura Plus met luxe extra’s zoals een elektrisch bedienbare achterklep met handsfree-functie, privacy glass achter en een panoramisch schuif-/kanteldak. Het Homura Captain Seat Pack is standaard op deze uitvoering.

Takumi: De Takumi-uitvoering, startend vanaf 69.690 euro, onderscheidt zich door zijn verfijnde design en hoogwaardige afwerking. Kenmerkend zijn onder andere de specifieke vormgeving van de voorbumper, pianozwarte grille en 20-inch gepolijste lichtmetalen velgen.

Takumi Plus: Deze topuitvoering begint vanaf 73.740 euro. Deze variant biedt extra comfort en functionaliteiten zoals een elektrisch bedienbare achterklep met handsfree-functie, privacy glass achter en een panoramisch schuif-/kanteldak, naast andere premium kenmerken.

In de video hieronder vertellen we je meer over de grote Mazda.

Review - Mazda CX-80 (2024) - Nieuwe zevenzitter plug-in hybride (2024)

FAQs

Wat kost Mazda cx80? ›

De Mazda CX-80 is er als Takumi voor € 69.690 en als Homura Plus voor € 72.690. De vooralsnog duurste versie is de Takumi Plus, die € 73.740 moet opbrengen. Standaard heeft de Mazda CX-80 onder meer ledkoplampen, het 12,3 inch infotainmentscherm, climatecontrol over drie zones en een zwart stoffen interieur.

Heeft Mazda Plug-in Hybride? ›

De freestyle deuren trekken de aandacht wanneer je instapt. Je hebt keuze tussen de volledig elektrische MX-30 met een compacte batterij voor ruim interieur en wendbaarheid, of de nieuwe MX-30 R-EV, een unieke plug-in hybride met een elektrisch bereik tot 85 km en efficiënte rotatiemotor als generator.

Wat is de nieuwste Mazda? ›

De volledig nieuwe Mazda CX-60 Plug-in Hybrid, die op 8 maart 2022 zijn werelddebuut maakt, is de eerste van twee nieuwe modellen uit de Large Product Group* van het bedrijf die de komende twee jaar in heel Europa zullen worden geïntroduceerd.

Waar wordt de Mazda CX-60 gemaakt? ›

Ontdek de rijervaringen van het Mazda Crossover aanbod, Crafted in Japan. Mazda CX-60 vanaf € 56.690. Gemiddeld verbruik Mazda CX-60 van 1,5 liter per 100 km / 66,7 km per liter / CO2-uitstoot van 33 g/km.

Wat is de zuinigste Mazda? ›

Van alle deelnemers met een Mazda3 rijden wij het zuinigste! We staan op nummer 1 met een gemiddeld benzineverbruik van 4,7 l/100 km.

Hoeveel km gaat een Mazda CX-5 mee? ›

De CX-5 onderscheidt zich in een markt met veel concurrentie dankzij zijn premium uitrusting, die wordt geleverd met betere remmen en een turbomotor. Als u goed voor uw Mazda SUV zorgt en deze regelmatig laat onderhouden, kan de CX-5 tussen de 200,000 en 250,000 kilometer meegaan, oftewel 13 tot 17 jaar.

Waarom geen plug-in hybride? ›

Nadelen plug-in hybride

Een PHEV is in feite namelijk een compromis. Een plug-in hybride is zwaar. Een verbrandingsmotor plus een elektromotor is leuk, maar dit betekent wel dat de auto behoorlijk zwaar kan worden. Vooral omdat plug-in hybrides een grotere accu hebben dan een reguliere hybride.

Wat is beter een hybride of een plug-in hybride? ›

Het is duidelijk geworden dat het belangrijkste verschil tussen hybride en plug-in hybride zit in de mogelijkheid om hem aan te sluiten op het stroomnet of niet. Dit kenmerk brengt echter andere met zich mee. De belangrijkste van allemaal is dat plug in hybride auto-accu's veel groter en krachtiger zijn.

Hoe lang nog plug-in hybride? ›

Voor veel consumenten zijn zuinige PHEV's een mooi, betaalbaar alternatief voor een dieselauto of EV. Helaas hebben de EU en de Nederlandse overheid plannen om de voordeeltjes vanaf 2025 de nek om te draaien. Plug-in hybrides hebben volgens de WLTP-verbruikscyclus een lage CO2-uitstoot.

Is Mazda een betrouwbaar merk? ›

Hoe betrouwbaar is Mazda? Uit de testresultaten van de Consumentenbond (2022) blijkt dat Mazda in de top vijf staat van meest betrouwbare automerken. Een rapportcijfer van een 7,6 zorgt ervoor dat Mazda automerken als Hyundai, Mercedes, Volvo, Opel, Audi, Nissan en Peugeot achter zich laat.

Is Mazda een premium merk? ›

Premium is een term die je moet verdienen als merk, Mazda heeft zich als merk meer dan bewezen en verdient met recht deze term. Vanaf het moment dat u de auto ziet, totdat u in de auto zit en geniet van de geweldige rij-eigenschappen van een Mazda, de Mazda is één en al premium.

Welke Mazda heeft hoge instap? ›

DE MAZDA CX-30 M HYBRID: Oogstrelend Intelligent

Met de veiligheidssystemen aan boord rijd je veiliger van a naar b. De Mazda CX-30 M Hybrid is een echte crossover: met een hoge instap en ruim interieur.

Hoe goed is Mazda? ›

Met een rapportcijfer van 8,5 staat Mazda in de top 3 van betrouwbaarste automerken van Nederland. Het jaarlijkse automankementenonderzoek van de Consumentenbond is een online enquête onder eigenaren (leden en niet-leden) van personenauto's van maximaal tien jaar oud.

Welke auto is vergelijkbaar met Mazda CX-5? ›

Naast de middelgrote CX-5 (die qua grootte vergelijkbaar is met modellen zoals de Volkswagen Tiguan en de Hyundai Tucson) biedt Mazda ook nog een compacter hoog model, de CX-3.

Wat is de duurste Mazda? ›

Mazda heeft alle prijzen van de volledig nieuwe Mazda CX-80 bekendgemaakt. De CX-80 is leverbaar als Exclusive-line, Homura, Homura Plus, Takumi of Takumi Plus. De standaard-uitvoering Exclusive-Line is verkrijgbaar voor een vanafprijs van € 62.390,-, inclusief kosten rijklaar maken, bpm en btw.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5631

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.